Emigrasjonen fra Norge


Startside Hvor begynne I Amerika Slekters gang Nyttig og ikke så nyttig

 

Onkel i Amerika

Mange av oss leter etter familie i Amerika. Jeg har samlet en del linker og erfaringer her, som jeg håper andre kan ha glede av. Det er også mange amerikanere som leter etter familie i Norge, men i første omgang er altså dette for deg som leter etter familien og etterkommerne i USA.

For å få en følelse med hvorfor folk dro, og hvordan livet deres kunne arte seg, bør du ta en titt på disse nett-utstillingene:
Norsk utvandring til USA hos Arkivverket.
En annen fin side er "Det løfterike landet".

Fra Nordlands Amtstidende Nr 7, Onsdag den 13. Februar 1867, 6. årgang. er det sakset Angående Emigranters Befordring over England har Departementet for det Indre tilstillet vedkommende Øvrigheder en Bekjendtgjørelse saalydende.

I boken "Den Norske Amerikalinje - 1910 - 1960" av Erik Vea, Johan Schreiner og Johan Seland, står det utrolig mye historie, og den inneholder mange fine bilder! Jeg har lånt litt, og håper de tilgir meg for det. Boken ble utgitt i 1960 på Grøndahl og søn Forlag.

For å kunne finne emigrantene i USA, må vi starte i Norge. Bare det å finne ut hvilket navn emigrantene brukte kan være litt av et detektivarbeide. Oftest kan man se en amerikanisering av gårdsnavn/patronym, eller, noe helt annet! (En fin fyr var en Andrew Foss. Etter måneders leting i Norge, fant vi ut at han hadde tatt Foss-navnet fra Fossveien i Oslo!!). Om emigranten fortsatte å bruke sitt patronym, ble det oftest til  et -son navn. Men altså, ikke noen 100% regel. I 1920 folketellingen var det ca 6.200 Olson i USA, født i Norge, og det var ca 3.100 Olsen født i Norge. (Disse tallene er veldig ca).

En viktig kilde vi kan finne her hjemme er Amerikabrevene! Dette brevet fikk jeg lov til å bruke av Sigbjørn Sandsmark (avskrift av brev fra 1922)
 

 

Sluppen Restaurasjonen dro fra Stavanger med
52 mennesker ombord. Les mer om denne
overfarten her (med passasjerliste).

Les min gjestebok
Skriv i min gjestebok

 

"Nå er det atter på den årstid da
utvandrerene er å se i gatene og skip
tilrigges og vassfat gjøres til Amerika-
reisen. Dette er nå så visst som at gauken
kommer til sin tid, og det ene er i grunnen
naturens gang som det andre".

sitat: A.O.Vinje.

 


 

 Sidene oppdateres helt sporadisk av Laila N. Christiansen.  Sist jeg hadde tid var 09.03.2006